sobota, 23 marca 2019

Tarta z kaszą jaglaną



Kasza jaglana w kolejnej odsłonie, tym razem w formie tarty. Nie wymaga większego nakładu pracy, a smakuje pysznie i jest wyjątkowo pożywna i zdrowa. Do dzieła!

SKŁADNIKI:

na ciasto:
200 gram kaszy jaglanej suchej
2 jajka
sól, pieprz, zioła wg upodobań
40 gram startego parmezanu

na nadzienie:
400 gram świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy lub inny do smażenia
świeża cukinia
3 jajka
100 ml śmietany 12 lub 18%
250 gram serka ricotta
sól, pieprz, zioła wg upodobań
dodatkowo mozarella

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
Kaszę jaglaną gotujemy na dwóch szklankach wody. Gotujemy kilkanaście minut, do momentu, kiedy kasza zrobi się miękka, a woda odparuje. Po ugotowaniu odstawiamy do schłodzenia. Następnie do kaszy dodajemy 2 jajka, parmezan, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Kaszę wykładamy do formy na tartę, obkładając nią dno i brzeg formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, przez ok. 15 minut.


Nadzienie:
Szpinak podsmażamy na oleju przez ok. 8 minut, razem z czosnkiem (pokrojonym na cieniutkie plasterki) i pokrojoną w kostkę cukinią. W międzyczasie w naczyniu mieszamy ze sobą serek ricotta, śmietanę i pozostałe 3 jajka, przyprawiamy wg upodobań, dodajemy przestudzony szpinak, wszystko razem mieszamy i wylewamy na spód tarty.
Przed umieszczeniem tarty w piekarniku można ją jeszcze posypać mozarellą.


Tartę pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut.


Myślę, że rozsądnie jest podzielić taką tartę na 8 kawałków, wówczas każdy z nich to ok. 233 kcal. 
Ja właśnie zjadłem trzy takie:) Smacznego!



0 komentarzy

Prześlij komentarz