sobota, 23 lutego 2019

Pancakes gryczane




Dziś pyszny sposób na śniadanie - gryczane pancakes! Gryczane, ponieważ ich głównym składnikiem jest bezglutenowa mąka gryczana. Pancakes są pyszne, choć zastosowanie mąki gryczanej zamiast typowej pszennej powoduje, że gryczane pancakes mogą być mniej puszyste i bardziej "suche". Ale jakby komuś bardzo to przeszkadzało, to wystarczy jako polewy do gotowego placuszka użyć ulubionego jogurtu; ja akurat polałem dzisiaj tym, czym miałem pod ręką, czyli syropem klonowym, a wierzch posypałem pysznymi borówkami. A zatem do dzieła!

SKŁADNIKI:

200 gram mąki gryczanej
200 ml mleka
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Do miski dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mleko i jajka. Całość dokładnie zmieszać mikserem lub popularną trzepaczką. Na patelni rozgrzać olej. Co do patelni to najlepiej się sprawdza taka mała do pancakes, na której smażymy pojedyncze sztuki. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, ok. 3 min. na jednej stronie. Generalnie jak pojawiają się pęcherzyki powietrza na wierzchu, to znaczy, że możemy przewrócić placuszka na drugą stronę i smażyć na złoty kolor. Gotowe placuszki można polać ulubionym jogurtem, syropem klonowym lub miodem i obłożyć ulubionymi owocami.


Z podanych proporcji powinno wyjść 8 szt. (przy zastosowaniu patelki o śr. 14 cm). Z czego bez problemu osobiście poradziłem sobie dzisiaj rano z czterema sztukami. Jedna sztuka to ok. 110 kcal + to czym postanowimy je sobie polać. Smacznego!


0 komentarzy

Publikowanie komentarza