Może ktoś się skusi na przepyszny torcik owsiany?! Uwielbiam go! A jego dodatkową zaletą jest to, że przygotowuje się go wyjątkowo szybciutko. Właściwie całą robotę wykonuje piekarnik, a my musimy tylko wymieszać wszystkie składniki Oto przepis!
SKŁADNIKI:
350 g jogurtu naturalnego lub greckiego
140 g płatków owsianych
2 jajka
200 g mrożonych owoców
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju kokosowego (roztopionego)
140 g płatków owsianych
2 jajka
200 g mrożonych owoców
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju kokosowego (roztopionego)
PRZYGOTOWANIE:
Tak jak wspomniałem na wstępie - wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dowolnej kolejności. Miód i olej kokosowy podgrzewamy razem na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Co do owoców mrożonych, to sugerujemy się własnymi upodobaniami - mi chyba najbardziej smakuje z malinami, ale próbowałem również z borówkami i truskawkami i torcik był równie smaczny.
Po zmieszaniu wszystkich składników, całość przekładamy do foremki (ja używam formy do tarty), a następnie wstawiamy do piekarnika na 50 min., w temp. 190 stopni.
A tak wygląda zazwyczaj mój torcik przed włożeniem do piekarnika i po wyjęciu z piekarnika 50 min. później.
Taki torcik dzielę na 8 kawałków i 3 z nich zjadam zazwyczaj na kolację:) Jeden taki kawałeczek ma ok. 175 kcal, ale jednym to wg mnie trudno się zadowolić:)
0 komentarzy
Prześlij komentarz