sobota, 6 kwietnia 2019

Oshinki - ciasteczka z kleiku ryżowego


Oto przepis na ciasteczka z kleiku ryżowego, tzw. oshinki. Są po prostu przepyszne i trudno się powstrzymać przed sięganiem po kolejne... przynajmniej u mnie to tak działa:)

SKŁADNIKI:

170 g kleiku ryżowego (ok. 1 paczka)
200 g miękkiego masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżek wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
dodatek do wypełnienia ciasteczek - fajnie się sprawdza marmolada.

PRZYGOTOWANIE:

Mieszamy w misce wszystkie suche składniki: kleik ryżowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i cukier. Następnie składniki jw. mieszamy z masłem (najlepiej wcześniej masło poćwiartować na mniejsze kawałeczki). Dobrze się miesza wszystkie te składniki po prostu na stole, na gumowej podkładce, używając do tego celu np. łyżkę. Ciasto mniej więcej powinno wyglądać jak to na zdjęciu. 


Następnie formujemy coś na kształt kluski śląskiej, robiąc malutkie wgłębienie. Akurat mi z podanych proporcji wyszło 17 sztuk, ale wydaje mi się, że trochę przesadziłem z wielkością:) mogłyby być ciut mniejsze:) - ale zawsze potem można powiedzieć, że zjadłem "tylko" 1 ciasteczko... wielkości standardowych dwóch:) 
Ciastka pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni, przez ok. 20 min. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wypełniamy ciasteczka nadzieniem.


Co do kalorii to powinniśmy być jednak ostrożni - jedno "moje" ciasteczko to 219 kcal, ale jak sobie zrobi mniejsze, to może się okazać, że jedno ciasteczko to tylko 110 kcal, czyli już dużo lepiej... a powstrzymać się przed kolejnymi naprawdę jest ciężko:) smacznego!!


0 komentarzy

Prześlij komentarz