sobota, 22 grudnia 2018

Kotlety z kaszy orkiszowej z pokrzywą


Właściwie to z wyglądu przypominają nasze popularne kotlety mielone i... na tym podobieństwa się kończą. Kotlety z orkiszu zawierają w sobie moc orkiszu oraz oryginalny smak, który zawdzięczają zdrowej pokrzywie. Z podanych proporcji powinno wyjść ok. 10-11 kotletów - jak dla mnie to na obiad i kolację.

SKŁADNIKI:

200 g kaszy orkiszowej
0,5 szklanki suchej, posiekanej pokrzywy
1 mała cebula
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 płatków owsianych

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę opłukać i wsypać do garnka, dodać sól, wlać 2 szklanki wody i gotować pod przykryciem ok. 20 minut. Zestawić z ognia i odstawić na 15 minut. Posiekać bardzo drobno cebulę i podsmażyć na oleju. Do wystudzonej kaszy dodać pokrzywę, uprażoną cebulę, sól, pieprz i płatki owsiane. Na końcu dodać jajko i całość dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki (jeden kotlecik robiłem z czubatej łyżki masy) i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, tak aby były zarumienione wg gustu.


Kotleciki smakują bez żadnych dodatków, ale jak ktoś woli, to może je sobie polać jakim sosem jogurtowym, czosnkowym, itp. Jeśli chodzi o kalorie to jeden kotlecik to niecałe 100 kcal, czyli połowa tego co popularny kotlet mielony, a wartości odżywczych to nawet nie będę porównywał z szacunku do orkiszu.




0 komentarzy

Publikowanie komentarza