sobota, 24 listopada 2018

Placuszki brokułowe z kaszą jaglaną


Jak dla mnie to pyszny, zdrowy obiad. Tylko najlepiej spożywać go w parach, ponieważ zarówno w samych placuszkach, jak i dipie jest czosnek, który jest odpowiedzialny za nieprawdopodobną głębię smaku:) Ewentualnie, jeśli mąż / żona / partner / partnerka wolą jednak ziemniaki i schabowego, no to mają pecha - będzie więcej placuszków dla Was! są rewelacyjne! do dzieła! Z proporcji jn. powinno wyjść ok. 20 placuszków, czyli cała "blaszka". Jeśli uważacie, że to dużo, to w sumie macie rację, choć ja sam bez problemu zjadłem przed chwilką 8 szt., ale ja jestem duży i potrzebuję dobrze zjeść:)

SKŁADNIKI:
  • 2 brokuły
  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, czyli mówiąc prościej woreczek kaszy suchej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • taka średnia natka posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

    DIP:
  • 400 gram jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Brokuły umyć, podzielić na mniejsze kawałki i ugotować w wodzie lub na parze do miękkości. Ostudzić i drobno posiekać i dobrze odcedzić resztki wody, jeśli gotujemy w wodzie. Przełożyć do miski brokuły, ugotowaną kaszę jaglaną, jajka i przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, natkę pietruszki, jogurt i oliwę, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na poniższym zdjęciu: po lewej ciasto gotowe do uformowania placuszków, a po prawej gotowy dip.


Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nałożyć ciasto, formując placuszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 25 min., do uzyskania złotego koloru (moje tym razem nie były takie złociste, ale chyba dlatego, że trochę za dużo wody zostawiłem w ugotowanych brokułach, a już nie miałem cierpliwości i byłem zbyt głodny, aby potrzymać placuszki trochę dłużej w piekarniku).


Przygotować dip: jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny i doprawić do smaku. Polać nim upieczone placuszki.
Łączny czas przygotowania szacuję na ok. 60 minut. Danie jest smaczne i zdrowe i wg mnie mało kaloryczne. Poniżej składniki odżywcze (bez dipu):




0 komentarzy

Prześlij komentarz